Hvidsten & Fyrkat, Vision2020 Herning bymidte, Mette Frederiksen & Tesfaye, udsatte unge og folkeskoleforlig i Herning

Kære læser

Alt for lang tid er gået siden jeg skrev i dagbogen sidste, men der sker squ så meget.

Maj – måned startede med en udflugt i Historisk Forening med mig som guide til den smukke gamle Hvidsten Kro med den spændende historie og herefter fortsatte vi til vikingegården og borgen FYRKAT ved Hobro. En fantastisk tur for alle i den fyldte bus. Først fik vi pensioneret overlærer Nejsums historie om kroen og Hvidsten – gruppen. Den sidste historie har jeg hørt om, set  og læst i mange versioner, men den fænger stadig og er unik. Kroens historie og fremtræden ikke mindst i godt vejr, som  vi havde hele dagen med gode temperaturer og flotte udsigter. Super.

Du skal følge med i Herning Folkeblad i dag onsdag og de kommende 6 uger. I avisen informerer byplanudvalget (hvor jeg jo har sæde) om de mange konkret aktiviteter, der løber af staben i Hernings bymidte med henblik på at få borgerne i tale om alt af interesse for udviklingen af Herning bymidte frem mod 2020. Kultur, historiefortællinger og historiske bygninger, indretning af gader og pladser, aktiviteter for børn og unge, events og meget mere er sat til debat hos borgerne. Vi har behov for inspiration og gode ideer. Vi kommer også til at snakke bymuren på Tinghuspladsen, museet i Vestergade, Nørregade 7, butikslivet, biblioteket og meget mere. Jeg tror, der er noget at komme efter.

I sidste uge var jeg til stor beskæftigelseskonference i Århus. Mette Frederiksen reklamerede for regeringens nye vækstplan, og den lyserøde tråd var, at hun heller ikke selv tror på, at den give ret mange nye arbejdspladser. Godt nok skal vi forkæle erhvervslivet, men deres taknemmelighed omsætter de ved at oprette nye arbejdspladser i udlandet. Herefter underholdt Maties Tesfaye om sin bog “Kloge hænder”. Og kloge ord fik vi om uddannelsessnobberi, det skæve  arbejdsmarked, den manglende respekt for godt håndværk og truslen mod vores velfærd, fordi vi ikke satser tilstrækkeligt på de kloge hænder. Herefter var der spørgsmål – svar. Her røg kæden helt af for den gode murersvend. Han fik olie både på bukser og hænder, og hans trosskabsed over for regeringens politik på social-, uddannelses- og arbejdsmarkedsområdet virkede hul. Han forsøgte på parolevis at anvende sin gode solidariske synspunkter fra bogen som argumentation for forringelserne på dagpenge og overførelsesindkomsterne. Enhedslistens politik er i øvrigt et stor forsvar for et samfund, hvor målet er, at en stor del af borgerne er på permanent offentlig forsørgelse, fik vi doseret. Højt at flyve, dybt at falde er en udmærket formulering af Tesfayes gennemslag i den store forsamling.

Han burde have været med mig og byrådets beskælftigelsesudvalg på tur til projektenheden på Gudhjemvej. Her fik vi syn for sagen. De mest udsatte unge lider under regeringens udsultningspolitik, kontrolsystem og nyttesløs aktivering. Stærk oplevelse. I juni konkluderer vi på hele kommunens ungeindsats, vedtager nye aktiviteter og udarbejder ønsker til budget 2015. Det er den ene af mine to topprioriterede indsatser i 1. halvår 2014. Den anden er folkeskolen. Det kommer vi til, men først to aktiviteter, der giver energi og tro på fremtiden.

Med markent flertal stemte Enhedslistens årsmøde JA til et nyt moderne principprogram,der på udogmatisk vis opsætter pejlemærker for demokratiske socialisters kamp for frihed, lighed og fælleskaber der fungerer. Fælleskaber, der konkret arbejder for et grønnere Danmark, et mere retfærdigt Danmark og international solidaritet. Vi følger op på søndag og stemmer ja til liste N, folkebevægelsen, og nej til de multinationales patent på viden og magt. Jeg befinder mig hele dagen som valgtilforordnet i kongrescentret.

I går tirsdag kulminerede mange ugers arbejde med folkeskolen udvikling og opfølgning på folkeskolereformen.Ddet endte efter 8 timers hårde forhandlinger med forlig mellem V, K, SF og Enhedslisten.

Folkeskolereformen skal følges op på 3 overordnede områder. Kommunerne og skolerne skal sikre, at alle elever lærer mest muligt. Vi skal sikre, at de negative effektiver af den negative sociale arv har på mange elevers udbytte af undervisningen. Og for det 3. skal vi styrke respekten for lærernes og pædagogernes professionelle viden.

Det er 3 skarpe krav og forliget giver overordnet 3 bud på opgaven. Vi har foretaget nogle skolestrukturændringer med henblik på at skabe stærkere faglige miljøer for elever og lærere, alsidigt sammensatte elevgrupper på skolerne, samt bedre vilkår for udvikling af elevernes alsidige personlige kompetencer. Der er givet og taget på dette punkt i forliget, og det er ikke nogen hemmelighed, at Enhedslisten gerne ville have haft mere ambitiøse og omfattende strukturændringer end der var mulighed for at blive eninge om.

På forligets 2 øvrige hovedområder er der tale om politiske prioriteringer og indsatser lige efter vores røde politiske hjerter og hjerner. Der sker en styrkelse af indsatsen i forhold til indklusion af elever med særlige udfordringer fokuseret på specifikke handicap, dansk som 2. sprog og alsidige personlige kompetencer. Alle elever skal have en ordentlig skolegang, blive dygtige og inkluderes i det omfang det er muligt. Elever må ikke have tabt kampen på ungdomsuddannelserne og arbejdsmarkedet inden de overhovedet er begyndt.

Og så får kompetenceudviklingen for skoleledere, pædagoger og lærere et løft ud over, hvad der allerede var lagt op til. Som prikken over i’et får personalet nu mulighed for at indgå aftaler om arbejdstiden på skoleniveau med skoledelsen. Det første stor afgørende skridt i genopretningen efter det skændige lærerindgreb er hermed taget.

Nu skal jeg ud og slå græs. Vi høres ved, når en ny sejr er hjemme på søndag! Folkebevægelsen har brug for din stemme.

Jørn Vedel

6 tanker om “Hvidsten & Fyrkat, Vision2020 Herning bymidte, Mette Frederiksen & Tesfaye, udsatte unge og folkeskoleforlig i Herning

  1. Pingback: Cıvata
  2. Pingback: essay sjanger

Skriv et svar